Huvudsida / Nyheter · Sök Måndag, November 20, 2017

Enskede, platsen där vi bor, kan härledas till istiden, när grusåsarna bildades under det tjocka istäcket. Då marken under isen värmdes upp smälte isen närmast marken och vattendrag uppstod, som förde med sig sand och sediment. När ett naturligt hinder kom i vägen lagrades massorna upp och bildade höga vallar av grus.

En sådan åsbildning (Brunkebergsåsen) har antagligen givit upphov till namnet Enskede. Carl Ivar Ståhle förklarar namnet som "en skiljande formation i terrängen, bevuxen med enar". Även om det numera är tallen som dominerar Skogskyrkogården, den sista kvarvarande resten av vår gamla grusås, så kan man fantisera om förekomsten av enar en gång. För en amatör är det dock fortfarande en gåta, att enen anses varit så dominerande. Om någon vet orsaken så tala om!

Namnet kan även söka andra förklaringar. En fantasifull men charmig förklaring ger Åke Fabian Holm, en av hembygdsföreningens grundare och ivrig historieskribent. Han vill föra oss tillbaka till den nordiska gudasagan, där gudinnan Skade förekommer. Hon fick välja make genom att betrakta de tilltänktas fötter, valde Njord, som hörde hemma vid havet. Själv var hon skogens väsen. Detta, säger Åke H, gav upphov till mänsklighetens första kända skilsmässa! Skade skall då återfinnas i "skede"-delen av ortnamnet.

Vad vi vet är att det finns en ort i Holland, vid tyska gränsen, som heter Enschede. Pålästa personer som vi haft kontakt med säger, att namnet även i Holland har en åtskiljande betydelse .

Namnet har belägg under alla omständigheter i 1540-talet. Jonn i Änskeda finns angiven i 1545 års jordebok.

<< November 2017 >>